即使同一個牌子唔同型號嘅洗衣機,出現相同嘅故障碼,都會代表唔同問題。小編曾經分享過一部Whirlpool惠而浦AWC系列的洗衣機,出現故障碼F06,指向摩打碳刷已耗盡,導致洗衣機唔轉動。📌今次介紹嘅Case都係Whirlpool惠而浦前置式洗衣機,雖然故障碼依然係F06,但型號係CFCR80221,指向係門鎖掣壞咗。

兵團師傅上門檢查時發現,機門處於鎖死狀態,無法解鎖,意味著門鎖掣是在洗衣程序未完成之前壞的。 💢 呢種情況師傅需要先拆機爆鎖,打開機門,才能更換門鎖掣。

師傅提醒小編提醒大家,雖然某些洗衣機有後備緊急開門方法,但需要特定操作。若冇了解過,千萬不要嘗試強行打開,以免損壞機門,增加不必要的維修成本及難度。

萬一部洗衣機壞咗需要維修,歡迎隨時搵維修兵團幫手。你可致電23604000,或到維修惠而浦洗衣機網站落單。

2022-12-13
 發佈於 
維修個案
 類別

更多與「

維修個案

」相關的文章

所有文章