洗衣機出現故障碼(Error Code)好常見,唔同牌子嘅故障碼,代表著不同的故障情況。例如今期小編介紹嘅呢個Case,Hitachi日立牌前置式洗衣機,型號係BDW80AV,出現咗C02,代表洗衣機出現不能排水的情況。

一般嚟講,不排水有兩個可能,一個係排水系統淤塞,另一種可能係排水泵故障。而這個個案裡,師傅上門檢查後,發現原因係排水泵老化,需要更換排水泵。

師傅亦特別同小編講解到,呢款型號嘅洗衣機係密封式設計,維修前嘅工作較繁重。要先拆開電子面板、前板和門膠邊後,先可以見到排水泵嘅位置。雖然過程付出了好多汗水,但更換了排水泵後洗衣機恢復正常運作,面板亦都冇再出現C02故障碼。見到客人滿意,師傅話再辛苦都值得。

萬一部洗衣機壞咗需要維修,歡迎隨時搵維修兵團幫手。你可致電23604000,或到維修GAGGENAU洗衣機網站落單。

2022-10-17
 發佈於 
維修個案
 類別

更多與「

維修個案

」相關的文章

所有文章