每逢盛夏暑假,都少不了享受陽光與海灘,大人細路都可以放鬆一下。小孩一定會帶齊沙灘玩具盡情玩耍,玩埋人遊戲、砌城堡、執貝殼等等。

結束了美好嘅沙灘時光,帶著一身疲倦返到屋企或酒店,沖完涼第一件事就係餵飽個肚,而啲污糟衫就當然交給洗衣機處理。兵團小編要提提大家,即使玩攰咗,也要將除落嚟嘅衣物,用清水過一次,才放入洗衣機洗,這裡才比較穩陣。因為可能仲有好多沙石藏在衣物褲袋或衫袋內。

否則,就有機會好似呢位客人嘅洗衣機咁「食飽沙」!因沙量太多,甚至堵塞了排水系統,令洗衣機完全排唔到水。要請維修兵團嘅師傅上門幫手維修,結果清理了圖中一堆沙出來。

不過話說回頭,大家亦無需過於擔心。只要於放入機前,人手簡單過一下水,就好少會「出事」。因為若只係一點點的沙,其實部洗衣機是可以正常排出的,只有當沙量太多,才會有機會直接塞死排水系統,到時候就真係只能請師傅上門維修啦~!

2022-08-16
 發佈於 
維修個案
 類別

更多與「

維修個案

」相關的文章

所有文章